Tag: wood

Project

South Hampton Addition

This New England addition/renovation aims to simultaneously maximize both privacy and flexibility in a small residence.

Rather than creating a clear separation between the new and the old, potentially closing off the new master bedroom and office space to most inhabitants, the project uses open circulation and storage-as-display to overlap old and new in an experience that is more about mutation than mere transition, allowing for maximum variety of use throughout the limited square footage.

 

Given that the owners are involved in fashion, the closet became a key element in the conflation of old and new.

The closet and office become one double-height space, showing off both clothing and books as collections to be viewed. These storage areas are adjacent to all circulation in the house, acting as the mutation device that indicates a re-purposing of old spaces.

Strategic openings throughout the addition enable the user to recognize the thickness of the walls as storage, again reinforcing that there is more than just two sides to this house. Doors are located at corners, pushing movement against and past the thickened walls.

Glass and wood also serve to heighten the effect of this mutated house; these materials offer new ways of looking at existing conditions, including windows (as not only exterior but also interior apertures) and decking (as siding).

The exterior siding at the west and south fold down to become the deck, as the new walls embrace the existing house by becoming its new deck on all sides.

Project

Hillside Bed

This design-build platform bed allows the user to rest at window level, taking advantage of panoramic views to the valley and city below.

In order to maximize the utility of the raised platform, the bed contains six drawers and extra storage space . It is constructed with unfinished treated Douglas Fir lumber.

 

Project

Honolulu Hillside Residence

Located on a lush hillside with stunning views of Palolo Valley and the highrises of Waikiki beyond, this interior project uses simple materials and construction to prioritize outward connection in every aspect of this integrated live, work, and dining space.

The existing space was constructed with strip windows along the perimeter, though its original orientation was inward--toward an entertainment wall opposite the windows. Our design redirects attention outward, using a series of rich surfaces to frame the natural setting while enabling a variety of uses in the small but open space.

A highly finished surface wraps continuously under the strip windows, starting as a preparation table for the kitchen, folding under the dining table to become a work surface on the other side, and finally turning down to serve as an end table for the sitting area.

 

The dining table folds out and down from the wall, serving to separate the kitchen and work/living areas. At the floor level, the wood planks bend upward to form a platform for the sofa and coffee table, creating another distinct living zone and allowing inhabitants to take full advantage of the views beyond even when sitting.

The entertainment unit located in the center of the room is a floating piece, using the language of continuous-wrapping at a smaller scale. This continuity throughout allows for a seamless reading of connections across the space--from one living zone to another, and from the interior space to the exterior environment.

The refined surfaces of the tables and entertainment center (stained and sealed pine) are complimented by the raw materials used to construct the floor (recycled douglas fir lumber) and to finish the back wall (cement board, typically used as an underlay for tile). For a very low price, these unconventional finish materials provide a richness of texture and color. In a space that has been made highly dimensional through new connections to its garden and valley surroundings, these materials add even greater depth to the space and thus to the experience of living within it.

Project

East Austin Residence

This house weaves green building and contemporary design into the context of its Austin, Texas neighborhood -- on a budget.

It was conceived as a framing system for the lives of those within, using a variety of implicit framing devices at different scales to create subtly distinct moments that can be experienced separately or simultaneously.

The clients, a young professional couple with a baby, were most interested in an open, flexible home in which to start their family and a new phase in life. They love to be surrounded by mementos of their life together; cards, gifts, art objects, and books filled every available surface in their old apartment.

The house holds and displays records of the lives within it through a continuous shelving system which simultaneously shapes larger spaces into zones for living. In this way the house serves as an archive, enriching one’s experience of everyday life and its intimate moments with personalized framed settings. Because one is always moving through these not-completely defined spaces, one’s understanding of the house is layered with a variety of impressions that may evolve from day to day and throughout the years spent here.

At the exterior, a metallic fascia runs along the edges of the floors and roof, clearly outlining the planes that horizontally frame the inhabitable space of the house. These planes break from one another to define major zones of the house: the primary entry, main living level, and major public/private spaces.

The facade materials also serve to create distinct zones even before one enters the house. The outermost walls are standing seam metal, reading like a hard exterior shell through which warm cedar-framed windows are extruded for shading purposes. The north and south facades, recessed within deep overhangs, are yellow pine, setting the tone for a softer, more intimate atmosphere on the front and back porches.

These framing devices define thresholds as open moments of transition from one type of environment to another. Spaces are not finite; slipping, indirect connections allow movement from one to another. This strategy holds one’s focus foregrounded in the immediate surroundings but simultaneously aware of their greater context.

Interested in keeping the material palette simple yet dynamic, we custom-built many details into the house. This allowed us to make the most of each piece and the conservative square footage.

Every countertop is custom-poured concrete. We designed integral sinks into the bathroom counters, which read as a singular weighty objects that offer contrast to the lighter wood elsewhere.

 

In the master bathroom, polycarbonate boxes serve as open medicine cabinets, letting light flow through the bathroom even into the secluded toilet room.

 

 

Blog entry

Morning at Garden St.

A couple of random images showing some of the material and lighting effects the house plays with.

Blog entry

All in the Details

A look at our window boxes, the screen at the back porch, and one option for staining the facade.

Subscribe to Tag: wood