Berekuso Hill Station

Status

In Construction
In Design
Location 
Berekuso, Ghana
2014

Complete Album

Drawings

Tags 

Berekuso Hill Station is an anticipatory development that seeks to remake landscape as institution. As the city of Accra --like all Africa-- urbanizes its environment, the hill station on a summit opposite Ashesi University in the peri-urban village of Berekuso, is an experiment in ecology: a project to grow a 20-acre park as counterpoint to the unchecked ecological pressure of rapid urbanization in the Greater Accra environ.

As a landscape like the Berekuso context --still natural enough to support bush hunting-- urbanizes, what sort of impact on the emerging community can a dedicated ecological sink have? Building an open-source productive landscape can encourage active lifestyles and active architectures simultaneous with a new social force promoting sustainability.

Berekuso Hill Station promotes sustainable lifestyle and interaction between public and nature in support of biodiversity.

Landscape design was derived from GPS-enabled site analysis in order to optimize water catchment systems, existing vegetation and view corridors. (Process sample at Google Map generated by My Tracks Android app).